Handwerkles

IJskristallen.

IJskristallen

 Materiaal:

Dit patroontje kun je haken met ieder soort garen en bijpassende haaknaald. Ik zelf vind heel dun haakkatoen en haaknaald 1,5 mm het mooiste resultaat opleveren, het ijskristal ziet er heel fijntjes en delicaat uit.

 

1. Start met 5 lossen en sluit deze met een halve vaste tot een ring. Haak 1 losse. Dan 2 vasten in de ring, 3 lossen, 2 vasten, 3 lossen enz. enz. tot je 6 keer een 3 lossen ruimte hebt. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste.

2. Haak 1 halve vaste in de volgende vaste. Ga dan met 1 halve vaste naar de 3 lossen ruimte. Haak 1 vaste in de 3 lossen ruimte, je eindigt op de punt.

3. Haak 2 lossen. Nu gaan we de eerste “vertakking” maken. Haak 3 lossen en haak 3 halve vasten terug over de ketting van lossen.

4. Haak nu weer 2 lossen. Nu gaan we de volgende “vertakking” maken. Haak 4 lossen en haak 4 halve vasten terug op de ketting van lossen.

5. Haak 2 lossen. Nu gaan we de derde “vertakking” maken. Haak 3 lossen en haak 3 halve vasten terug over de ketting van lossen.

6. Haak nu 2 lossen en 2 halve vasten terug, dit is het uiterste puntje.

7. Als het goed is ben je nu in dezelfde steek uitgekomen als waar de derde “vertakking” uit komt. Maak daar nu nog een “vertakking” door middel van 3 lossen en 3 halve vasten op de ketting van lossen.

8. Maak nu 2 halve vasten op de midden ketting. Nu ben je bij de middelste “vertakking” uitgekomen. Maak daar weer 4 lossen en 4 halve vasten op de ketting van lossen.

9. Haak nu weer 2 lossen op de midden ketting. Nu ben je bij de eerste “vertakking uitgekomen. Maak daar weer 3 lossen en 3 halve vasten op de ketting van lossen.

10. Haak 2 halve vasten terug naar de 3 lossen ruimte.

Sla 1 vaste over. Haak een halve vaste op de volgende vaste. Haak een halve vaste in de 3 lossen ruimte. Haak 1 vaste in de 3 lossen ruimte, nu zit je als het goed is weer op de punt. (Dit is punt 2, herhaal vanaf hier tot en met punt 10. Herhaal dit in totaal 5 keer.)

Eindig met een halve vaste in dezelfde steek waar je de eerste halve vaste in maakte.

Je kunt het haakwerk hard maken, bijvoorbeeld met behulp van behanglijm (zie filmpje).

X

Right Click

No right click