Handwerkles

Traditionele Granny square.

Haak 5 lossen en sluit de cirkel met een halve vaste.

Toer 1: 3 lossen (tellen als 1 stokje), 2 stokjes in de cirkel, 3 lossen, 3 stokjes in de cirkel. Herhaal dit tot je 4 groepjes van 3 stokjes en 4 maal 3 lossen ruimte hebt. Sluit de toer met een halve vaste in de derde losse van de eerste 3 lossen.

Toer 2: Ga met halve vasten naar de eerste 3 lossen ruimte. (1 halve vaste in de volgende 2 stokjes en dan nog een halve vaste in de 3 lossen ruimte).

Haak 3 lossen (tellen als 1 stokje), 2 stokjes (eerste groepje). Haak dan 3 lossen en 3 stokjes in dezelfde ruimte (tweede groepje). Dit is de hoek.

Haak nu 1 losse. Haak in de volgende 3 lossen ruimte: 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes. Herhaal dit steeds, vergeet de 1 losse tussen de groepjes aan de rechte kanten niet! Sluit de toer met een halve vaste en de derde losse van de eerste 3 lossen.

Toer 3 en alle volgende toeren: Doe hetzelfde als in toer 2. Haak in iedere 1 losse ruimte ook een groepje van 3 stokjes met tussen die groepjes steeds 1 losse.

Als je van kleur wilt wisselen, hecht dan af na het sluiten van een toer en hecht een nieuwe kleur aan in de 3 lossen (hoek) ruimte. Start daar de nieuwe toer met 3 lossen, 2 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes.

De rest van de toer haak je zoals eerder beschreven.

Je kunt eventueel een randje van vasten om de Granny square heen haken. Haak 1 vaste in elke steek en 5 vasten in de 3 lossen van de hoek.

Granny square

Traditionele Granny deken.

Wanneer je een deken gaat maken van één Traditionele Granny square moet je de manier van haken iets aanpassen. Na een aantal toeren merk je al dat het werk iets scheef gaat trekken. Dit komt doordat je steeds dezelfde kant op blijft haken. Tot een toer of 6 a 7 is dit geen probleem, je kunt het werk nog corrigeren door het op te spannen. Maar wanneer je groter wilt gaan is opspannen geen optie meer, het wordt te scheef.

De manier om dit te voorkomen is door iedere toer het werk te keren en de andere kant op te haken. Op deze manier kun je de Granny square zo groot maken als je maar wilt.

X

Right Click

No right click