Handwerkles

Granny pixel haakwerk.

Voor je aan dit soort haakwerk kunt beginnen moet je eerst een traditionele Granny square kunnen haken.

Algemene omschrijving.

Dit haakwerk wordt gehaakt aan de hand van een hokjes patroon, bijvoorbeeld een kruissteken borduurpatroon, pixelhobby patroon of strijkkralen voorbeeld. Je kunt ook zelf een patroon ontwerpen op hokjes papier. Ieder hokje is één Granny square. De squares worden direct aan elkaar gehaakt. (Crochet as you go)

Voorbeeld van zo’n patroon:

Patroon kiezen en maat bepalen.

Dit kun je op twee manieren aanpakken:

1. Kies een patroon en bereken aan de hand van het aantal hokjes (en dus het aantal Granny squares) hoe groot iedere Granny square moet worden.

Bijv: Je kiest een patroon met 25 hokjes in de breedte. Je wilt een deken maken van ongeveer 2 meter breed (= 200 cm). 200:25=8 Iedere Granny square moet ongeveer 8 cm in doorsnee zijn.

2. Kies je materiaal en haaknaald en haak een Granny square. Uit hoeveel toeren de Granny square bestaat maakt niet uit dus kun je zelf kiezen. Meet de Granny square en bereken aan de hand daar van hoeveel hokjes jouw patroon moet hebben.

Bijv: Jouw Granny square is 10 cm in doorsnee. Je wilt een deken maken van 1,5 meter breed (= 150 cm) 150:10=15 Kies een patroon van 15 hokjes breed.

Werkwijze.

Haak je eerste Granny square (eerste hokje links onderaan) en hecht direct de uiteinden af aan de achterkant. Dan haak je de tweede Granny square maar maak hem nog niet helemaal af. Tijdens het haken van de laatste toer haken we ‘m aan de eerste Granny square vast. Dit kun je op verschillende manieren doen:

1. Leg de Granny squares met de achterkant tegen elkaar en haak een halve vaste door de opening. In de hoeken haak je 1 losse, 1 halve vaste, 1 losse.

2. Leg de Granny squares plat op tafel. Haak nu ook weer halve vasten maar steek in van boven naar beneden.

3. Haak 1 losse tussen de groepjes van 3 stokjes, precies hetzelfde als de vorige toeren. Haal na de losse je haaknaald uit de lus. Haal de lus door de opening van de tweede Granny square. Steek je haaknaald weer door de lus en haak het volgende stokje.

Werk in rijen, van links naar rechts. Bouw je afbeelding zo, pixel voor pixel, op.

 

 
          KlikHier3 

Deken vosje.

 Materiaal:

 - Stylecraft Special DK, bol 100 gram.

Ik heb 1 Granny square van 3 toeren gehaakt en gewogen op een digitale weegschaal. De square was 3 gram. Daarna een tweede Granny square er aan vast gehaakt en weer gewogen. De weegschaal gaf 6 gram aan. Daarna nog een derde Granny er aan vast. Het eindgewicht was 9 gram. Nu weet ik zeker dat ik 3 gram garen nodig heb voor 1 square. Van 1 bol van 100 gram kun je dus ongeveer 33 Granny squares haken. Iedereen haakt anders dus bij Cloud blue en Copper haal je het net wel of net niet.

 Groen 20 Granny squares = Lime 1 bol.

 Blauw 167 Granny squares = Cloud blue 5 of 6 bollen.

 Zwart 19 Granny squares = Black 1 bol.

 Donker bruin 7 Granny squares = Dark brown 1 bol.

 Rood bruin 68 Granny squares = Copper 2 of 3 bollen.

 Geelbruin 43 Granny squares = Gold 2 bollen.

 - Haaknaald 4,5 mm.

 - Naald met stompe punt.

 - Schaar.

 

Ik heb gekozen voor dit patroon.

Pixel patroon vosje

Het patroon is vierkant, 18 hokjes breed en 18 hokjes hoog. Iedere Granny square bestaat uit 3 toeren, ze worden dus in de derde toer aan elkaar gehaakt. Hij wordt 125 cm x 125 cm.

Rand.

De rand wordt gehaakt in 3 toeren.

Toer 1: Hecht aan in een ruimte tussen 2 groepjes van 3 stokjes. Haak 3 lossen (=eerste stokje) en nog 2 stokjes in die ruimte. Haak 1 losse en dan weer een groepje van 3 stokjes in de volgende tussenruimte. Tussen de Granny squares haak je ook een groepje, in de halve vaste op de hoek. Dat is de plek waar de Granny’ s aan elkaar zijn gehaakt. In iedere hoek ruimte haak je 1 groepje, 3 lossen, 1 groepje. Sluit de toer met een halve vaste.

Toer 2: Ga met halve vasten over de steken naar de volgende tussenruimte. Haak 1 losse en daarna, in die tussenruimte, 1 vaste. Haak dan 3 lossen en sla het groepje stokjes over. Haak 1 vaste in de volgende tussenruimte. Blijf dit herhalen. In iedere hoek ruimte haak je 1 vaste, 3 lossen, 1 vaste. Sluit de toer met een halve vaste.

Toer 3: Haak in iedere 3 lossen ruimte 2 vasten, 1 Picot (3 lossen, halve vaste in de 3e losse vanaf de naald) 2 vasten. Sluit de toer met een halve vaste.

Dit is het eindresultaat:

Granny pixel deken vosje

Hier nog een aantal leuke pixel patronen:

 

X

Right Click

No right click