Handwerkles

Wisselen van kleur.

Tijdens het haken kun je op iedere plek wisselen van kleur. Maak de laatste steek in de oude kleur af met de nieuwe kleur. De lus die op de haaknaald zit wanneer je steek af is hoort namelijk bij de volgende steek dus die moet in de nieuwe kleur. Dit werkt bij ieder steek hetzelfde dus of je nu een vaste, half stokje of stokje haakt, de laatste handeling van die steek doe je met de nieuwe kleur.

Dit kun je ook aan het einde van een rij doen wanneer je de volgende rij in een andere kleur wilt haken. Nog een manier om een rij te starten met een nieuwe kleur is de oude kleur helemaal afhechten, keren en de nieuwe kleur aanhechten in de eerste steek. Haak eerst 1 losse om de draad vast te zetten en haak dan de eerste steek van die rij in dezelfde steek.

In rond haken werkt het eigenlijk hetzelfde. Alleen wanneer je in spiraal haakt is het mooier om de toer te sluiten met een halve vaste en dan een nieuwe draad aan te hechten.

Als je ziet dat verderop in je rij of toer een kleur weer terug keert kun je over de draad heen haken en op de gebruikelijke manier weer van kleur wisselen. Wanneer je in rijen haakt en de kleur komt niet meer terug in dezelfde rij maar wel in de volgende rij, verplaats de draad dan naar de voorkant zodat die kleur na het keren weer aan de achterkant van het werk zit.

Ik laat alle manieren van kleur wisselen zien in dit filmpje.

X

Right Click

No right click