Handwerkles

Lapjes aan elkaar maken.

Lapjes aan elkaar maken kan op verschillende manieren:

Lapjes aan elkaar haken met vasten.

Leg de lapjes met de achterkant tegen elkaar. Steek door een v-tje van het voorste lapje en daarna door een v-tje van het achterste lapje. Houd de werkdraad aan de achterkant. Sla de draad om en haal door beide lapjes. Dan opnieuw omslaan en door 2 lusjes halen. Dit steeds herhalen.

Wanneer je deze methode gebruikt blijf je altijd een opstaand randje zien. Dit kan een heel leuk effect geven bij bijvoorbeeld een deken of kussen.

Lapjes aan elkaar haken met halve vasten (borduren met behulp van een haaknaald).

Leg de twee lapjes met de goede kant naar boven op tafel. Steek van boven naar beneden door alleen de achterste lusjes van de v-tjes van beide lapjes. Haak een halve vaste. Herhalen bij alle steken. Eigenlijk borduur je de twee lapjes aan elkaar.

Voor een onopvallende verbinding gebruik je dezelfde kleur als de kleur van de lapjes. In de meeste gevallen zou ik dit aanraden. Toch wil ik laten zien dat het ook heel mooi kan zijn om juist een andere kleur te gebruiken.

Lapjes aan elkaar naaien.

Soms is het mooier om lapjes aan elkaar te naaien dan te haken omdat je dan geen dikke rand tussen de lapjes krijgt. Je hebt er wel iets meer tijd en geduld voor nodig.

Leg de lapjes, met de voorkant naar boven, naast elkaar op tafel. Naai alleen door de achterste lusjes van de v-tjes.

Het is nogal lastig uit te leggen hoe dit precies werkt dus ik laat het zien in een filmpje.

X

Right Click

No right click