Handwerkles

Verfreceptenboekje.

Auteur: Els Dijkman.

Verfreceptenboekje van Els Dijkman.

Een aantal jaren geleden schreef ik zelf een artikel voor mijn website over het verven van garen met plantaardige verfstoffen. Ik ben toen gaan experimenten met verf gemaakt van uienschillen. Heel erg leuk om te doen! Helaas ben ik nooit verder gekomen dan uienschillen maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. Je kunt van heel veel planten verfstoffen maken.

Onlangs ontmoete ik Els Dijkman. Els heeft leren garen/wol verven van haar moeder, Bientje Doornbos. Zij heeft zich ca. 40 jaar geleden verdiept in plantaardig verven van wol en zijde. Bij het Nederlands Openlucht Museum (NOM) heeft ze boeken met verfrecepten bekeken, veel geëxperimenteerd en een paar jaar later het eerste verfreceptenboekje geschreven. In de loop van de jaren zijn de recepten aangepast en verbeterd.

Els is ca.15 jaar bezig met verven van wol en zijde. Veel heeft zij van haar moeder geleerd en zij heeft een paar jaar als vrijwilliger in het NOM wol geverfd.

Drie jaar geleden heeft zij het maken van het boekje overgenomen van haar moeder. Twee jaar geleden heeft zij het boekje herschreven en een nieuw (verbeterd) recept voor het verven met indigo gemaakt. Ook zijn de recepten in het Engels vertaald. Dus er is ook een Engelstalig boekje verkrijgbaar.

Het boekje is uniek omdat er ook staaltjes geverfde wol en zijde in zitten. Zo krijgt de lezer een indruk van de kleuren. Er staan recepten in voor roodtinten, geeltinten, blauwtinten en bruintinten.

Kleurenstalen in boekje verfrecepten van Els Dijkman.

Naast de verfrecepten vind je in dit boekje ook informatie over wol wassen, beitsen en verschillende soorten vezels.

Het boekje is gebonden door 2 ringen die het heel gemakkelijk maken om zelf je eigen recepten toe te voegen. Ook is het handig om je eigen ervaringen op te schrijven. Er zit ook nog een lege stalenkaart in waar je staaltjes van je eigen geverfde wol en zijde aan kunt knopen.

Je kunt het boekje via e-mail bestellen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Ik raad dit boekje aan voor een ieder die een stapje verder wil gaan met het verven van wol en/of zijde. Alle inkomsten van verkoop van dit boekje gaan naar Els. Ik verdien er niets aan. Dus dat is niet de reden dat ik dit boekje promoot. Het is echt een leuk boekje met veel informatie, gemaakt door mensen met heel veel ervaring. Iedere cent meer dan waard!

Heel veel plezier met verven!

Met indigo geverfde wol gemaakt door Els Dijkman.

 
X

Right Click

No right click