Handwerkles

Breiring

Ik het Engels: Knitting loom.

Deze looms kun je zien als een vorm van punniken maar dan groter. Het verschil is dat je op deze looms verschillende steken en vormen kunt maken, op een punnikklosje zijn vanwege de beperkte ruimte niet zo veel mogelijkheden. Maar het principe is hetzelfde.

Breiringen en breiramen zijn in veel verschillende vormen en maten te koop. De meest bekende varianten zijn de plastieken, fel gekleurde ringen en ramen die je in set van 4 kunt kopen.

De ringen kun je gebruiken om ronde, kokervormige breiwerken te maken. Maar je kunt ook rechte lapjes in allerlei maten breien, je hoeft namelijk niet alle pinnen te gebruiken. Wanneer je een rond breiwerk gaat maken zoals bijv. een muts, kies dan voor een ring die groter is dan het hoofd waar de muts voor wordt gemaakt. Het breiwerk wordt altijd kleiner dan de ring.

Blauwe ring: Doorsnede 12 cm, 24 pinnen. Gele ring: Doorsnede 17 cm, 31 pinnen. Paarse ring: Doorsnede 22 cm, 36 pinnen. Roze ring: Doorsnede 27 cm, 41 pinnen. Let op! Hoe kleiner de ring, hoe dichter de pinnen bij elkaar staan. Bij de twee grootste ringen gebruik je dus dikker garen dan bij de kleinere ringen.


Breiraam

De breiramen zijn bedoeld voor dubbel breiwerk. Je gebruikt de pinnen die tegenover elkaar liggen en het resultaat is een dik breiwerk met twee gelijke zijden. Op een breiraam kun je ook enkel breiwerk maken, je gebruikt dan de pinnen aan één kant. De pinnen op de breiramen zijn dunner dan de pinnen op de breiringen.

Roze raam: Lengte 20 cm, 2x12 pinnen. Gele raam: Lengte 30 cm, 2x18 pinnen. Groene raam: Lengte 41 cm, 2x24 pinnen. Blauwe raam: Lengte 51 cm, 2x30 pinnen. Let op! Ik heb de twee pinnen op de uiteinden niet meegeteld/gemeten, alleen de pinnen in de lengte die tegenover elkaar liggen.


Voor het breien op een breiring of breiraam gebruik je een breihaakje. Omdat deze nog wel eens kwijt raken of sneuvelen verkopen wij die los in onze webshop. Dit product vind je hier.


De breiramen en breiringen hier boven zijn bedoeld voor dikke garens (of meerdere dunne garens bij elkaar). De pinnen staan redelijk ver van elkaar af. Wanneer je een dunne draad gebruikt krijg je gaatjes in je breiwerk. Dit hoeft geen slechte zaak te zijn, je kunt hier bewust voor kiezen voor een kant-achtig effect.

Er bestaan ook looms met dunnere pinnen die dichter op elkaar staan. Hier kun je met dunnere garens op breien.

Houd er rekening mee dat het breien veel langer duurt, je moet veel meer steken maken. En het wikkelen gaat lastiger omdat de pinnen dichter op elkaar staan. Je kunt een stevig rietje gebruiken om de draad makkelijker tussen de pinnen door te krijgen.

De ringen en ramen zijn even groot als de ringen en ramen voor dikker garen, ze hebben alleen meer pinnen. Let op! De pinnen lopen rondom, met gelijke afstand door dus je kunt op deze ramen ook rond breien!

Verder bestaan er nog allerlei andere soorten looms zoals dezen:

Deze kleine houten loom is speciaal gemaakt voor het maken van sjaals. Hij is klein en licht en is makkelijk vast te houden.

Dit is een Serenity loom. Deze wordt gebruikt voor het breien van hele grote breiwerken zoals dekens. Je kunt ‘m kopen met grote pinnen voor dikke garens of met kleine pinnen voor dunne garens.

Dit zijn Sokken looms, speciaal ontworpen voor het maken van sokken. Hoe dit werkt kun je zien in het artikel Sokken. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Er bestaan ook Sokken looms die je op verschillende maten kunt instellen (houten variant).

Er bestaan uiteraard nog veel meer varianten breiringen en breiramen.

Breiramen en breiringen zijn te koop bij verschillende hobby- en handwerk winkels. Ook sommige goedkope textielwinkels verkopen ze maar dezen zijn vaak van minder goede kwaliteit. De pinnen en het breihaakje breken snel. Je kunt ook zoeken op internet of bezoek eens een handwerkbeurs, daar heb ik ook veel materialen gekocht.

X

Right Click

No right click