Handwerkles

Punnikklosje en Lucet.

Punnikklosjes worden in verschillende maten en soorten gemaakt. Het aantal pinnen en de grootte van het gat in het midden bepalen wat je er allemaal mee kunt doen. Een standaard punnikklosje heeft 4 pinnen en een relatief klein gat. Deze is bedoeld voor dunne garens. Wij verkopen verschillende versies in onze webshop.

Andere punnikklosjes hebben meer of minder pinnen. Je kunt andere garens uitproberen en dikkere of dunnere koorden maken. Wij verkopen de maxi punnikklos met 8 pinnen.

Deze punnikklos heeft twee verschillende opzetstukken en een groot gat. Je kunt hier op punniken met een draad met daarop kraaltjes geregen. Deze draad is stug en het werkt daardoor minder makkelijk en een stuk langzamer. Toch is het de moeite waard, je kunt er prachtige sieraden mee maken. Hoe dit werkt kun je zien in het artikel Punniken op een klosje.

Je kunt ook kraaltjes tussen de steken verwerken. Let er dan wel op dat de kraaltjes niet al te groot zijn, er moeten er meerdere tegelijk door het gat kunnen. Een gepunnikt koord met kraaltjes is erg leuk om armbandjes van te maken.

Dit is een punnikmolen. Hier kun je sneller mee punniken. Je hoeft alleen maar aan het hengsel te draaien. Let op: Het werken met een punnikmolen is niet heel erg makkelijk. De werkdraad moet vrij kunnen bewegen, er mag geen spanning op staan. Je moet een gewichtje aan het koord hangen, daar moet wel de juiste spanning op staan anders werkt de molen niet. En je moet het mechanisme goed in de gaten houden, als hij één keer de draad mist kun je helemaal opnieuw beginnen. Houd de binnenkant goed schoon, pluisjes kunnen de haakjes blokkeren.

Dit is een Lucet (breivork). Deze is bedoeld voor punniken in een versimpelde vorm. Je gebruikt een dikke draad en de Lucet is voor kleine kinderhanden makkelijker vast te houden. Hoe dit werkt zie je in het artikel Vork breien (Lucet) Een lucet kun je hier bestellen.

Je kunt kraaltjes verwerken in dit gepunnikte koord. Hier kun je hele leuke armbandjes van maken. Hoe dat werkt kun je zien in het artikel Lucet armbandje met kralen.

X

Right Click

No right click