Handwerkles

Kelly's kerstboom.

Dit patroon is van Kelly Schram uit Huizen. Tof dat je jouw patroon met iedereen wilt delen Kelly, dank je wel!

 Materiaal:

 - Witte wol.

 - Haaknaald 3,5 mm

 - 4 saté prikkers (ongeveer 20 cm lang).

 - Touw.

 - Vulling (synthetisch/wol/krant of iets dergelijks).

 - Witte hobby lijm of decoupage lijm.

 - Knoopje.

 - Jute (zak).

 - Klein potje.

 - Klei/oase/gips om het potje mee te vullen en de kerstboom in te steken

 - Lintje.

Stam van de boom.

Houd de vier saté prikkers bij elkaar en wikkel het om met touw. Je hoeft niet helemaal tot de punten te wikkelen want de uiteinden komen in het haakwerk en in het potje.

Kerstboom.

1. Start met twee lossen. Haak 2 vasten in de 2e losse vanaf de haaknaald. Haak een keerlosse, draai je werkje om.

2. Haak in elke vaste 2 vasten (4 vasten). Haak een keerlosse, draai je werkje om.

3. Haak in elke eerste en laatste vaste 2 vasten. In de rest van de vasten haak je gewoon 1 vaste. Haak na iedere rij een keerlosse en keer het werk. Blijf deze stap herhalen tot je 18 vasten hebt. Haak een keerlosse, draai je werkje om.

4. Haak 6 halve vasten over de eerste 6 steken. Haak dan 1 losse en 6 vasten over de volgende 6 steken. Haak een keerlosse, draai je werkje om.

5. Haak nu weer 2 vasten in de eerste vaste, dan 4 vasten over de volgende 4 steken en weer 2 vasten in de volgende vaste. (Je hebt nu 8 vasten op een rij) Dit is de start van de tweede “driehoek” van de kerstboom.

6. Blijf nu stap 3 herhalen tot je 22 vasten hebt. Haak dan een keerlosse en draai je werkje om.

7. Haak 6 halve vasten over de eerste 6 steken. Haak 1 losse en vervolgens 10 vasten over de volgende 10 steken. Haak een keerlosse en draai je werkje weer om.

8. Haak in de eerste vaste weer 2 vasten, vervolgens in de volgende 8 vasten gewoon 1 vaste en in de 10e vaste haak je weer 2 vasten. (Je hebt nu 12 vasten op een rij) Dit is de start van de derde “driehoek” van de kerstboom.

9. Herhaal stap 3 tot je 26 vasten op een rij hebt.

Maak op deze manier 2 lapjes. Bij het eerste lapje maak je aan het eind een losse, knip de draad door en trek het draad door de lus (afhechten). Als het tweede lapje klaar is haak je het direct aan het eerste lapje vast (leg de lapjes met de achterkanten tegen elkaar).

Het aan elkaar haken kun je doen met vasten of met de kreeftsteek (Kelly’s kerstboom is aan elkaar gehaakt met de kreeftsteek, zie foto’s). Begin aan de zijkant waar je bent geëindigd en haak de lapjes aan elkaar richting de punt van de kerstboom en dan weer naar beneden totdat je bij de onderkant aankomt.

Vul het boompje. Haak de onderkant van de boom tot de helft dicht.

Verdeel wat lijm over ongeveer 5,5cm van de stam van de boom. Steek de stam voor 5,5 cm in het haakwerk, in de vulling. Haak 2 lossen zodat je achter de stam langs kunt en haak daarna de boom verder dicht. Sla bij beide lapjes 1 of 2 steken over maar zorg er voor dat de stam lekker strak vast zit. Haak tot het eind en hecht het draad af.

Je kunt de boom versieren met een knoopje en een stukje touw.

Potje.

Zoek een leuk bijpassend potje en vul het op. Steek de stam van de kerstboom in de vulling.

Knip een vierkant lapje jute van ongeveer 21,5 x 21,5 cm. Met decoupage lijm (of witte hobbylijm + gelijke hoeveelheid water mengen) de randjes van het jute lapje insmeren. Zo word het hard en gaat het niet rafelen. Je kunt het wel laten rafelen door eerst wat touwtjes aan de buitenkant er uit te trekken en dan insmeren (je hoeft alleen de randen in te smeren). Vouw het lapje om het potje heen en maak het vast met een lintje.

Fijne feestdagen!

Gemaakt door bezoekers van deze website:

Klik de foto aan om 'm groter te maken. Zou je het leuk vinden als jouw foto hier ook komt te staan? Mail 'm naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


































X

Right Click

No right click