Handwerkles

Cursus breien voor beginners.

Steken opzetten.

Om een breiwerkje te starten moet je eerst leren steken opzetten op je breinaald. Dit kan op verschillende manieren.

De makkelijkste manier is een ketting van lossen haken en vervolgens je breinaald van achter naar voor door de lossen steken. Gebruik een haaknaald die een maat groter is dan de maat breinaald die je gaat gebruiken. Zo kun je de breinaald makkelijk insteken.

Een andere simpele manier om steken op te zetten is de enkele opzet methode. Deze manier van opzetten is ideaal voor fijn breiwerk en babykleertjes. Het geeft een losse en soepele start van het breiwerk. Ik laat het zien in het volgende filmpje.

De meest gebruikte manier is de duim en wijsvinger methode. Deze laat ik zien in het volgende filmpje.

Tip: Zet de steken op 2 breinaalden en trek voorzichtig 1 breinaald er uit, dat maakt het breien van de eerste naald veel makkelijker.

De “bouwstenen” van breiwerk zijn rechte en averechte steken. Door deze steken met elkaar af te wisselen, omslagen te maken en op verschillende manieren in te steken kun je allerlei patronen maken. Het is dus logisch om eerst deze twee steken te leren. In het begin is het even oefenen hoe je het werk vast moet houden heb je de neiging om het veel te strak aan te trekken. Blijf oefenen, het gaat steeds makkelijker!

Recht breien.

De simpelste steek is recht. Zet zo veel steken op als je wilt, hoe meer steken hoe breder je breiwerk gaat worden. Als je alle naalden recht breit krijg je ribbels. Dit is een leuke steek voor bijvoorbeeld een sjaal.

Averecht breien.

Averecht breien gaat iets anders dan recht breien. Je verplaatst de draad naar de voorkant van je werk en steekt van rechts naar links in, voor de linker naald langs. Daarna sla je om (van rechts naar links) en haalt de lus door, van voor naar achteren. Kijk maar eens naar het volgende filmpje.

Het resultaat van het breiwerk is hetzelfde als bij recht breien, namelijk ribbels. Misschien vraag je je nu af waarom deze steek dan bestaat, als het resultaat toch hetzelfde is? Als je deze steek combineert met andere steken krijg je een ander resultaat. Een voorbeeld hiervan is de tricotsteek, die gaat zo: Brei 1 naald recht (alle steken), keer het werk, brei nu 1 naald averecht (alle steken), dan weer 1 naald recht en daarna weer 1 naald averecht enz. enz. Nu krijg je een mooi plat breiwerk.

Nu je recht en averecht kunt breien kun je verschillende breisteken maken zoals Gerstekorrel, Blokjes en Patentsteek.

Afkanten (eindigen).

Het afkanten van breisteken is heel erg makkelijk. Brei tot je 2 lussen op de rechter naald hebt en haal de eerste lus over de tweede lus. Deze stap steeds herhalen. Brei de steken altijd zoals ze in de steek of patroon gebreid moeten worden. Dus wanneer je een Boordsteek aan het breien bent volg je het patroon zoals je tijdens het breiwerk hebt gedaan bijvoorbeeld 2 recht, 2 averecht. Als alle steken zijn afgekant knip je de draad door en haal je het uiteinde door de laatste lus.

X

Right Click

No right click