Handwerkles

Steken opzetten.

Enkel breiwerk.

Er zijn heel veel verschillende manieren om steken op te zetten. Ik ga er in totaal 11 laten zien. Van een aantal manieren van opzetten weet ik de Nederlandse naam niet maar wel de Engelse naam. Ik heb er zelf een Nederlandse naam aan gegeven. Ik hoor het graag wanneer iemand de officiële Nederlandse naam weet.

Dit zijn ze:

1. De e-wikkel opzet (e-wrap cast on)

2. De e-wikkel opzet ondersteboven (Half hitch cast on)

3. Dubbele e-wikkel opzet (Double e-wrap cast on)

4. Ketting opzet (Chain cast on)

5. Ketting opzet omgekeerd (Scalloped cast on)

6. Gehaakte lossen opzet (Crochet cast on)

7. Kabel opzet met haaknaald (Cable cast on)

8. Kabel opzet zonder haaknaald (True cable cast on)

9. Breiend opzetten (Classic knit cast on)

10. Opzet met 2 draden (Long tail cast on)

11. Verstelbare opzet (Adjustable cast on)

Al deze manieren van opzetten ga ik laten zien in de volgende filmpjes. Ik laat ook zien hoe de opzet er uit gaat zien en ik zal meer informatie geven, zoals of het strak, los en/of rekbaar is en eventuele andere bijzonderheden.

In dit filmpje laat ik de eerste 3 manieren zien. Deze lijken allemaal op elkaar omdat ze allemaal met de e-wikkel worden gedaan. Dit is misschien wel de meest bekende manier van steken opzetten. Het werkt simpel en snel.

In dit filmpje laat ik 4 en 5 zien. Ze lijken op elkaar en worden allebei met een haaknaald gedaan. Bij de Ketting opzet werk je met de haaknaald aan de binnenkant van de breiring en bij de Ketting opzet omgekeerd werk je met de haaknaald aan de buitenkant van de breiring. Ik vind deze manier van steken opzetten heel fijn werken en geeft een mooi afgewerkte rand.

In dit filmpje laat ik 6 en 7 zien. Deze 2 manieren van opzetten lijken ook weer erg veel op elkaar. De naam Kabel opzet heeft niets te maken met het breien van kabels. Het eindresultaat van deze manier van opzetten lijkt op een kabel (gedraaid touw).

In dit filmpje laat ik 8 en 9 zien. Deze 2 manieren van opzetten lijken ook weer erg veel op elkaar. Je hebt geen haaknaald nodig.

In het laatste filmpje laat ik de 2 meest bijzondere manieren van opzetten zien. De opzet met 2 draden lijkt op de duim en wijsvinger methode (breien met naalden). De verstelbare opzet is heel handig als je de onderkant van de stof breder of smaller wil maken of zelfs helemaal wilt sluiten, bijvoorbeeld voor een muts. Je kunt dan dus van de opzet kant de bovenkant van de muts maken.

Dubbel breiwerk.

Basisopzet.

Maak een opzetlus en plaats die op de eerste pin links boven.

Wikkel de werkdraad aan de buitenkant langs de pinnen en sla daarbij steeds 1 pin over. Bij de laatste steek recht oversteken naar de overkant en ook weer aan de buitenkant langs de pin. Dan weer om en om terug, nu gebruik je de pinnen die je eerst had overgeslagen. De draad komt weer uit bij de opzetlus.

Houd ‘m daar vast of zet ‘m even tijdelijk vast. Leg nu een draad van een andere kleur over de steken (Dit heet de zekerdraad), in het midden tussen de pinnen.

Schuif de eerste lussen op de pinnen naar beneden en wikkel alle pinnen nog een keer zoals je al eerder hebt gedaan. Haal de onderste lussen over de bovenste. Nu is de opzet klaar. De zekerdraad blijft in het breiwerk zitten. Je moet, als je breiwerk klaar is, deze opzetkant nog wel af maken. Dit doe je met behulp van een haaknaald.

Basisopzet afmaken met een haaknaald.

1 lus door 1 lus methode.

Neem een haaknaald die past bij het garen. Start aan de kant waar het uiteinde van de draad niet zit. Steek door de eerste 2 lussen, haal 1 lus door 1 lus. Steek door de volgende lus, haar 1 lus door 1 lus. Ga zo door tot het einde. Haal het uiteinde van de draad door de laatste lus.

X

Right Click

No right click