Handwerkles

Meerderen en minderen.

Enkel breien.

Door steken te meerderen en minderen kun je vorm geven aan je breiwerk. Wanneer je steken meerdert wordt het werk breder en wanneer je steken mindert wordt het werk smaller. Je kunt steken meerderen en minderen op verschillende manieren en op verschillende plaatsen. Iedere werkwijze geeft een ander resultaat, probeer ze uit op een proeflapje en bepaal dan welke werkwijze bij jouw project past.

Dit zijn de methodes die ik wil behandelen. Uitleg en filmpje volgen binnenkort.

Meerderen:

- U wikkel aan zijkant

- Lus verplaatsen aan zijkant, e-wikkel

- Lus verplaatsen aan zijkant, draad vorige rij opnemen

- Aan einde rij steken extra opzetten met ketting methode

Minderen:

- 2 recht samen

- 2 afhalen, recht breien

- aantal steken afkanten met normale afkant methode

Dubbel breien.

Steken meerderen en minderen in dubbel breiwerk is helemaal niet moeilijk. Voor beiden geldt dat je de handeling aan beide zijden doet dus boven en onder.

Meerderen kun je doen aan de zijkanten of ergens in het midden van het breiwerk. Verplaats 2 tegenover elkaar liggen lussen één plaats opzij (als je in het midden wilt meerderen moet je meer lussen opzij verplaatsen) en zet op de lege pinnen een nieuwe lus. Die nieuwe lus neem je op uit de vorige rij. Ik laat het zien in dit filmpje.

Minderen doe je door lussen naar binnen toe te verplaatsen zodat je 2 lussen op één pin hebt. Daarna brei je verder en zie je die 2 lussen als één lus. Ook het minderen kun je doen aan de zijkanten of ergens in het midden. Ik laat het zien in dit filmpje.

X

Right Click

No right click