Handwerkles

Wanten.

Wanten breien op een breiring

 Materiaal:

- Dikke wol of meerdere bollen dunnere wol samen.

- Breiring met minimaal 31 pinnen.

- 2 steken markeerders of draadjes wol in een andere kleur.

- Stekenhouder.

- Pen en papier.

- Naald met stompe punt.

- Meetlint.

 

Dit patroon is helemaal op maat voor mijn handen. Ik zal uitleggen hoe je het patroon kunt aanpassen voor jouw maat. Om het principe door te krijgen raad ik je aan eerst het patroon een keer te breien zoals ik het heb aangegeven en het daarna aan te passen aan jouw maat. Gebruik pen en papier om bij te houden wat je hebt gedaan.

Pols

Mijn pols heeft een omtrek van 16 cm. Ik zet steken op 18 pinnen. Zet op met e-tjes. Brei 12 rijen in boordsteek (2 recht, 2 averecht). Brei steeds alle steken dus we maken geen kantsteek. Ik start in mijn geval met 1 recht omdat 18 geen veelvoud van 4 is. Daarna steeds 2 averecht, 2 recht, enz. Ik eindig met 1 averecht. Brei iedere rij hetzelfde, boven iedere rechte steek komt weer een rechte steek, boven iedere averechte steek een averechte steek.

Als jouw pols breder is kun je meer pinnen gebruiken. Zorg er wel voor dat je een even aantal pinnen gebruikt, dit in verband met het boordsteek patroon. Bij een veelvoud van 4 komt het precies uit, bijvoorbeeld 20 steken hoef je niet met 1 recht te beginnen. Dan kun je gewoon met 2 recht starten en eindig je met 2 averecht.

Ik brei 12 rijen maar je kunt het natuurlijk zo lang maken als je zelf wilt. Het maakt niet uit of je links of rechts eindigt.

Hand tot aan de duim

Nu gaan we verder breien met de e-tjes steek. We gaan steken meerderen aan het begin van de rij.

Mijn hand is 8,5 cm breed.

Ik heb nu 18 steken en ik ga meerderen tot 26 steken.

Van mijn pols tot bovenkant duim is 7 cm.

Ik ga 10 rijen breien om uit te komen op die 7 cm (ongeveer). Daarna ga ik de duim breien.

Berekenen tot hoeveel steken je moet meerderen doe je door rekening te houden met hoeveel steken je nodig hebt voor de duim (in mijn geval 8). Ik heb straks aan 2 kanten even veel steken nodig, links en rechts van die 8 voor de duim. Ik ga meerderen tot 26 steken. Min 8 voor de duim is 18, ik heb straks aan beide kanten 9 steken.

Stel dat jouw hand veel breder is dan kan het zijn dat je moet meerderen tot bijv. 28 of 30 steken.

Stel dat je er achter komt dat 8 steken voor de duim voor jou te breed is dan bereken je het met bijvoorbeeld 7 steken voor de duim. Dan moet je meerderen tot een oneven aantal zodat je aan beide kanten even veel steken krijgt.

Stel dat jouw pols deel al meer steken heeft, bijv. 20, dan heb je misschien minder rijen nodig om te meerderen tot het juiste aantal voor de breedte, dan vul je het aan met rijen zonder meerderen.

Duim

Ik ga de duim breien over de middelste 8 steken. Mijn duim is ongeveer 6,5 cm lang. Ik ga 7 rijen breien om die lengte te bereiken.

Markeer de steken die je niet moet breien, in mijn geval is dat pin 9 vanaf beide zijkanten (26-8=18 18 delen door 2=9).

Hecht een nieuwe bol aan, aan de zijkant van die 8 steken in het midden van je breiwerk, het maakt niet uit of je rechts of links begint. Brei alle steken dus maak geen kantsteek.

Knip de draad af op ongeveer 50 cm. Gebruik een naald met stompe punt om de draad door die 8 steken heen te halen. Ik ga de ene steek van beneden naar boven door de lus op de pin, en de andere steek van boven naar beneden. Haal de 8 steken van de pinnen af en trek de draad aan. Steek de naald nog 1 keer door de eerste lus aan de andere kan zodat de bovenkant van de duim mooi sluit. De zijkant van het duim stuk naaien we later dicht. Hecht de begindraad van de aanhechting, aan de binnenkant van de want af.

Je kunt de lengte van de duim dus makkelijk aanpassen, gewoon door meer of minder rijen te breien. De breedte kan je ook aanpassen. Je kunt 7 of 9 of misschien zelfs wel 10 steken gebruiken. De keuze voor het aantal steken voor de duim is belangrijk voor de berekening van het aantal steken uit het vorige deel, hand tot duim.

De rest van de hand

Haal de markeringen weg. Verplaats de steken van één kant zodat er nog maar 1 lege pin tussen zit. Ik doe dat met behulp van een stekenhouder. Let op dat je de steken op dezelfde manier terug zet op de pin als dat je ‘m er af haalde. Als je dat niet doet zal je het heel duidelijk blijven zien.

Plaats de 2 eerste steken van het duim stuk op de lege pin in het midden en haal de onderste lus over. Nu heb ik dus 19 steken (2 keer 9= 18, + 1 nieuwe steek in het midden).

Voor het hand deel brei ik 14 rijen. De rest van mijn hand is ongeveer 12,5 cm.

Hecht af zoals bij de duim. Naai de zijkant van de hand en duim dicht. Hecht draden af aan de binnenkant.

Voorbeeld berekeningen:

Je zou kunnen starten met 20 steken voor de pols, als jouw pols breder is dan die van mij. Stel dat de duim voor jou te strak was en je daar 9 steken van wil maken. Ook het hand deel was niet breed genoeg dus we gaan naar 10 steken breed. Dan moeten we dus meerderen tot 29 steken (2 keer 10=20, +9 voor de duim). Dus na de pols meerder je iedere rij 1 steek tot je op 29 zit. Daarna kan je nog rijen toevoegen voor de lengte tot bovenkant aanhechting duim. Dan markeer je steek 10 vanaf beide zijkanten en brei je de duim over de middelste 9 steken. Daarna steken verplaatsen met 1 steek er tussen en kom je op 21 steken voor het hand deel.

Voor een kind zou je kunnen starten met 12 steken voor de pols. Je kunt 5 steken voor de duim proberen. Voor de breedte van de hand kan je bijv. 6 steken aan houden. Dan moet je dus meerderen tot 17 steken (2 keer 6=12, +5=17). Van 12 steken naar 17 steken kan je doen in 5 rijen. Markeer steek 6 vanaf beide zijkanten en brei de duim over de 5 steken in het midden. Brei het hand deel uiteindelijk op 13 pinnen.

X

Right Click

No right click