Handwerkles

Kerstboom.

Tunisch gehaakte kerstboom

 Materiaal:

 - Donker groen en bruin garen geschikt voor haaknaald 3,5 of 4 mm.

 - Tunische haaknaald 4 mm.

 - Naald met stompe punt en schaar.


Let op: Voor je dit patroon gaat haken is het handig om eerst de Tunische haaktechniek te leren en te oefenen met meerderen en minderen.

Boom (middelste).

Rij 1: Start met 10 lossen. Haal uit iedere losse een lus op (10 verticale lussen). Maak 1 kantsteek (omslaan en door 1 lus halen), daarna steeds omslaan en door 2 lussen halen.

Rij 2: Haak de eerste 2 lussen en de laatste 2 lussen samen (minder in deze rij dus 2 steken) (8 verticale lussen). Maak een kantsteek en werk daarna alle steken af.

Rij 3: Haak de eerste 2 lussen en de laatste 2 lussen samen (minder in deze rij dus 2 steken) (6 verticale lussen). Maak een kantsteek en werk daarna alle steken af.

Rij 4: Haak 2 lossen. Haal een verticale lus op uit de tweede losse vanaf de naald en uit iedere verticale lus. Maak nog 2 steken er bij aan de linker kant (10 verticale lussen). Maak een kantsteek en werk daarna alle steken af.

Rij 5: Haak de eerste 2 lussen en de laatste 2 lussen samen (minder in deze rij dus 2 steken) (8 verticale lussen). Maak een kantsteek en werk daarna alle steken af.

Rij 6: Haak de eerste 2 lussen en de laatste 2 lussen samen (minder in deze rij dus 2 steken) (6 verticale lussen). Maak een kantsteek en werk daarna alle steken af.

Rij 7: Haak 2 lossen. Haal een verticale lus op uit de tweede losse vanaf de naald en uit iedere verticale lus. Maak nog 2 steken er bij aan de linker kant (10 verticale lussen). Maak een kantsteek en werk daarna alle steken af.

Rij 8: Haak de eerste 2 lussen en de laatste 2 lussen samen (minder in deze rij dus 2 steken) (8 verticale lussen). Maak een kantsteek en werk daarna alle steken af.

Rij 9: Haak de eerste 2 lussen en de laatste 2 lussen samen (minder in deze rij dus 2 steken) (6 verticale lussen). Maak een kantsteek en werk daarna alle steken af.

Rij 10: Haak de eerste 2 lussen en de laatste 2 lussen samen (minder in deze rij dus 2 steken) (4 verticale lussen). Maak een kantsteek en werk daarna alle steken af.

Rij 11: Haak de eerste en tweede lus samen (3 verticale lussen). Maak een kantsteek en werk daarna alle steken af.

Rij 12: Haak de verticale lus en de kantsteek samen. Maak bij het terug gaan geen kantsteek, 1 keer omslaan en door 2 lussen halen, afhechten.

In rij 7 kun je er voor kiezen om aan beide kanten maar 1 steek er bij te maken, je gaat dan dus van 6 naar 8 steken. Dan wordt de boom aan de bovenkant iets smaller. De rijen daarna zijn het zelfde alleen moet je rij 8 overslaan.

Stam.

Draai de boom zodat de onderkant aan de bovenkant zit. Je ziet nu 9 steken. Hecht de draad aan in de vierde steek en haal daar dus de eerste verticale lus op. Haal ook een lus op uit de volgende 2 steken. Nu omslaan en een kantsteek maken. Daarna de steken afwerken. Haak op deze manier nog een rij. Hecht de steken af door een halve vaste te haken in iedere verticale lus.

Alle draden afhechten.

Je kunt deze kerstboom ook een maat groter en een maat kleiner haken. Het principe is hetzelfde alleen het aantal steken is anders.

Grote kerstboom.

Start met 14 lossen.

1 rij gewoon (14 verticale lussen).

3 rijen minderen (van 14 naar 12, van 12 naar 10 en van 10 naar 8).

2 steken aan iedere zijkant meerderen, dus in totaal 4 (van 8 naar 12 lussen).

3 rijen minderen (van 12 naar 10, van 10 naar 8 en van 8 naar 6).

2 steken aan iedere zijkant meerderen, dus in totaal 4 (van 6 naar 10 lussen).

Iedere rij minderen tot punt.

Laatste rij (3 lussen op de naald) 1 kantsteek, daarna omslaan en door 3 lussen halen.

Afhechten.

Stam: 3 middelste steken, 3 rijen.

Kleine kerstboom.

Start met 8 lossen.

1 rij gewoon (8 verticale lussen).

2 rijen minderen.

2 steken aan iedere zijkant meerderen.

2 rijen minderen.

1 steek aan iedere zijkant meerderen.

Iedere rij minderen tot punt.

Laatste rij (3 lussen op de naald) 1 kantsteek, daarna omslaan en door 3 lussen halen.

Afhechten.

Stam: 3 middelste steken, 2 rijen.


Kerstkaart.

Nodig:

- Middelmaat Tunische kerstboom.

- Kerstkaart, ik gebruik een donker blauwe, dubbele kaart van 10,5 x 14,8 mm (Deze kaart heb ik zo gekocht, geen idee of dit een standaard maat is).

- Kleine kraaltjes, ik gebruik plastic kraaltjes van 4 mm.

- Naald en draad, ik heb donker groen garen gebruikt.

- Hobbylijm.

- Eventueel een sticker met kerstgroet en andere versiering.

Versier de kerstboom eerst met kraaltjes. Hecht de draad aan, aan de achterkant van de kerstboom. Verdeel de kraaltjes gelijkmatig. Hecht ook weer af aan de achterkant d.m.v. een dubbele knoop.

Plak de boom op de kaart en laat heel goed drogen.

Kerstkaart met Tunisch gehaakte Kerstboom

Ook leuk, een vlaggenlijn van gehaakte vlaggetjes met kerstboompjes.

X

Right Click

No right click