Handwerkles

Boekenlegger.

We gebruiken voor dit project 5 verschillende knopen. Zet de draden op met de frivolitéknoop. Daarna gaan we een kleurenpatroon knopen met de vriendschapsknoop (dubbele festonknoop), horizontale cordonknoop en verticale cordonknoop. Als laatste voegen we nog een aantal decoratieve weitasknopen toe.

1. Knip 9 draden van 1 meter, vouw ze dubbel en zet ze aan een stokje of breinaald vast met de frivolitéknoop. Klem de breinaald vast op een klembord of zet het met spelden vast aan een kussen. Weef een latje/liniaal/strook karton tussen de draden, over/onder/over/onder enz. enz. Dit zorgt voor wat meer afstand tot het uiteinde van de draden zodat we makkelijker franjes kunnen maken.

2. Nu gaan we starten met knopen. Neem een nieuwe draad in een andere kleur (ongeveer 50 cm lang) en zet deze vast aan de linker kant (tussen het klembord of met een speld). Laat 7 cm uitsteken, die lengte hebben we nodig voor het afhechten van de draad. Gebruik deze nieuwe draad als inlegdraad (leg ‘m horizontaal over het werk) en maak een hele rij horizontale cordonknopen. Maak daarna een hele rij verticale cordonknopen (van rechts naar links). Laat het uiteinde aan de linker kant hangen.

3. Nu gaan we aan de rechter kant een nieuwe draad aanhechten. Knoop daarna weer een hele rij horizontale cordonknopen (van rechts naar links) en daarna een rij vriendschapsknopen (van links naar rechts).

4. Blijf stap 2 en 3 afwisselen. Maak de boekenlegger zo lang als je wilt.

5. De draadjes aan de zijkanten kun je als franje laten hangen (wel even netjes op gelijke lengte afknippen) of je kunt ze aan de achterkant afhechten. Gebruik daarvoor een dunne naald met een stompe punt. Hecht ze af aan de achterkant van de rijen horizontale cordonknopen.

6. Maak aan de boven- en onderkant een aantal decoratieve weitasknopen.

Macramé boekenlegger 2

X

Right Click

No right click