Handwerkles

Vragen en verzoekjes.

Ik krijg regelmatig e-mails binnen met vragen over patronen, haakschema’s, technieken en materialen. Dat vind ik erg leuk. Ik help mensen graag met hun handwerkvragen. De twee meest gestelde vragen zijn: 1. Ik wil … maken. Hoeveel garen heb ik nodig? 2. Ik zou graag … leren. Kun je voor mij even een filmpje maken? In deze blog zal ik beide vragen beantwoorden.

1. Ik wil … maken. Hoeveel garen heb ik nodig?

De enige manier om dit correct te berekenen is door een proeflapje te maken en te wegen en meten.

Hoeveel garen je nodig hebt voor een bepaald project is afhankelijk van verschillende factoren: Soort vezels waar de draad van gemaakt is en de rekbaarheid van het garen, maat garen en haaknaald of breinaalden en hoe strak of los je haakt. Als je een patroon gaat volgen waar bij staat welk materiaal er is gebruikt en je koopt precies hetzelfde materiaal, dan kun je de aangegeven hoeveelheden volgen. Toch adviseer ik altijd om één of twee bollen extra te kopen. Die kun je vaak weer terug brengen bij de winkel waar je het garen hebt gekocht als ze toch niet gebruikt worden.

Bij veel projecten die je vindt op internet staat niet precies welk garen gebruikt is of kun je dat garen niet meer kopen. Of misschien wil je liever gebruiken wat je nog in huis hebt. Dan kun je het beste een garen kiezen dat er op lijkt en een proeflapje maken. Aan de hand van dat proeflapje kun je dan inschatten hoeveel je ongeveer nodig zult hebben. Bij grote projecten zoals dekens zou ik altijd meerdere bollen extra kopen. Dan weet je zeker dat je goed zit en heb je in ieder geval garen uit hetzelfde kleurbad. Bij kleine projecten is het niet nodig om een proeflapje te maken. Soms kun je na een aantal rijen of toeren al inschatten of je het gaat halen. Maar ook hier, liever een bol te veel dat te weinig. Koop ruim in en bewaar het bonnetje. Breng terug wat je over hebt. Let op! Garens die je koopt in de uitverkoop worden vaak niet teruggenomen. En vaak wordt er een termijn gehanteerd waarbinnen de overgebleven bollen moeten worden teruggebracht. Vraag in de winkel even naar de voorwaarden.

2. Ik zou graag … leren. Kun je voor mij even een filmpje maken?

Ik probeer in eerste instantie iemand via e-mail verder te helpen. Ik ben redelijk goed in uitleggen en met één of meerdere foto’s erbij wordt iets vaak al redelijk snel duidelijk. Op verzoek een filmpje maken zal ik niet snel doen. Vaak is het ook niet nodig, soms kan ik het dus op een andere manier uitleggen en soms bestaat er al een filmpje over (eventueel in een andere taal) en kan ik iemand aan de hand van dat filmpje verder helpen.

Wat de meeste mensen niet weten is dat het helemaal niet makkelijk is om een goed en duidelijk filmpje te maken. En het monteren en uploaden van een filmpje is heel erg tijdrovend. Met een filmpje van ongeveer 15 minuten kan ik soms 2 tot 3 werkdagen bezig zijn. Het is voor mij niet haalbaar om zo veel tijd te steken in het beantwoorden van een vraag van één persoon. Zaken die voor een grote groep mensen interessant zijn schrijf ik altijd wel op. Wellicht maak ik daar dan in de toekomst een artikel met filmpje over (dus blijf me vooral jullie vragen mailen!). Maar om dit werk voor mezelf leuk te houden draai ik dus geen verzoekjes, ik kies vooral voor lessen en projecten die ik zelf leuk vind ;-)

Ik hoop dat het lezen van dit stukje achtergrondinformatie leuk en interessant was.

Groetjes,

Mirte.

X

Right Click

No right click