Handwerkles

Pan Ruibin,

wie kent hem niet? Waarschijnlijk de meesten van jullie niet, maar hij is een echte tovenaar, met twee stokjes!

Pan01

Deze inmiddels 36 jarige man uit Fuyang, Guangdong in China is (een van) de beste en snelste breiers ter wereld. Hij leerde als kind breien van zijn moeder, en eenmaal de steken opgepakt heeft hij deze nooit meer laten vallen. Hij is na zijn studie in 2010 zelfs een online shop begonnen, Panwallzer, waar hij exclusieve hand gebreide items verkoopt. Dit ging niet zonder slag of stoot. Zijn ouders zagen dit als hetzelfde als werkeloos zijn, waar zeker in Aziatische culturen enorm op neergekeken wordt. Hij hield echter voet bij stuk en heeft nu ruim 60 dorpelingen in dienst om zijn designs te breien voor de verkoop. Zelfs zijn ouders werken nu bij het bedrijf.

Pan02

De visie van Panwallzer is handgemaakt en stijl. Dat het handgemaakt is, is niet genoeg, mensen moeten het ook willen dragen. De details van het kledingstuk worden aangepast aan iedere individuele klant en diens maten en wensen. Zo is ieder stuk uniek en gepersonaliseerd. Een trui kan dan ook al gauw tussen de 125 en 625 euro kosten, afhankelijk van hoe ingewikkeld het patroon is. Hierdoor loopt hij klanten mis maar hij weigert in te boeten op de prijs. En wij als handwerkers weten allemaal dat handgemaakte items veel tijd en moeite kosten. Met veel liefde (en mopperen) worden ze gemaakt en goede kwaliteit garens zijn ook best kostbaar. De truien zijn duur, maar ze zijn het zeker waard!

Los van zijn bedrijf, is hij ook gewoon enorm goed en snel in breien, kijk dit filmpje maar eens:

Niet alleen is hij snel, maar ook secuur. Zie je die kabels en structuren, zonder hulpnaalden of markeerders?

Dat is niet zomaar. Als Master Knitter hoor je bij een bijzondere club: er zijn er maar zo'n 350 van, wereldwijd! Deze titel is in 1987 in leven geroepen door de TKGA (The Knitting Guild Association). Het is een programma waarin op drie niveaus je breikunsten worden beoordeeld aan de hand van specifieke richtlijnen. Gelijkmatige steken, wegwerken van draadeindes, gelijkmatig blocken, boekverslagen en rapportages. Per niveau worden de projecten en lapjes die je moet laten beoordelen ingewikkelder. Voor het eerste niveau krijg je een jaar, voor het tweede niveau anderhalf jaar en voor het derde niveau twee jaar. Mocht een van je opgestuurde projecten niet door de keuring komen, dan kun je deze overdoen. Het is dus niet zozeer een "toets" die je haalt of faalt, maar meer een leerprogramma waarmee je jezelf aan het einde ervan een meester mag noemen, en een hoop vaardigheden hebt geleerd.

Nou hoef je natuurlijk niet zo'n cursus te doorlopen om een meesterlijk goede breier te zijn. Sterker nog; ik heb Pan niet op de officiële TKGA lijst kunnen vinden. Maar als ik zijn filmpjes zie, weet ik zeker dat hij met gemak de titel zou kunnen behalen.

Groetjes,

Monique.

X

Right Click

No right click