Handwerkles

Hoe je een trui in 1 dag breit/haakt!

Kan dat dan? Jazeker! En hier zijn drie makkelijke manieren om dat te doen:

1: Gebruik super mega dik garen. Als je naalden gebruikt die dunner zijn dan een bezemsteel, dan is je garen te dun.

Trui1

2: Verhuis naar de Noordpool of Zuidpool. Daar duurt een dag zo'n 6 maanden, dus als je flink doorwerkt, kan dat lukken. Bonus: misschien kom je wel een teddybeer tegen!

Trui2

3: Voor een Multi functionele trui, die je ook kunt gebruiken als sjaal, muts, wanten, sloffen of deken, neem het garen van je keuze en wikkel jezelf hier in.

Trui3

En dat zijn drie manieren om super snel een trui te maken!

Maar even serieus nu. Breien en haken zijn handwerktechnieken en alle handwerk kost tijd. Machines zijn uitgevonden om stoffen en kledingstukken snel en in grote hoeveelheden te kunnen maken. Maar de meeste mensen die handwerken, doen dit voor hun plezier, en dan hoef je geen honderden identieke truien te produceren in zo weinig mogelijk tijd. Hoe lang je ook met je trui bezig bent, zolang je van het proces geniet en uiteindelijk iets hebt waar jij blij van wordt, is het de moeite waard.

Vooral op Tiktok zie je mensen in filmpjes van een paar seconden een trui maken, en ook op YouTube zijn korte filmpjes te vinden waarin aan het einde een kledingstuk klaar is. Maar deze filmpjes zijn gemaakt over weken of maanden tijd. Ze worden geknipt, geplakt en bewerkt om in een paar seconden of minuten te passen. Zelfs als je mensen steek voor steek ziet maken, is de afspeelsnelheid vaak iets omhoog gedraaid, simpelweg zodat het er minder saai uit ziet. Uren naar insteken, omslaan, doorhalen, af laten glijden .... kijken, daar is nu eenmaal niet veel publiek voor. Maar door deze film-magie lijken we te gaan denken dat wij ook in een dag of een week, een complete trui moeten kunnen maken. Terwijl we ook nog werk hebben, een huis, een gezin, andere hobby’s, boodschappen doen, slapen, eten en drinken....

Als je echt in een middag een gebreide trui wilt maken, kun je het beste een lap gebreide stof kopen en hier een trui van naaien. Ook erg leuk en niks mis mee! Maar breien en haken kost tijd, en dat is juist de charme! Al die tijd die je stekend, vloekend, uithalend en makend doorbrengt, is tijd die zich vertaalt naar liefde in het uiteindelijke product. En uiteindelijk heb je draagbare kunst gemaakt!

Geniet van het proces…

Monique.

X

Right Click

No right click