Handwerkles

Met z’n allen.

Laten we het eens hebben over CAL, KAL, QAL en SAL. Komen deze afkortingen je niet bekend voor? Ze staan voor crochet along, knit along, quilt along en stitch of sew along. Oftewel een evenement waarbij er door meerdere mensen hetzelfde project gehaakt, gebreid, gequilt of genaaid wordt, vaak over een langere periode verspreid met een wekelijks of maandelijks segment. Elke week of maand wordt er dan een instructie gegeven voor een gebreid blok voor een kussen, een gehaakte rij in een deken, een quiltblok of een stukje van een borduurpatroon, en aan het eind van de rit heb je een compleet project wat je kunt vergelijken met dat van alle andere deelnemers.

Ondanks dat het patroon voor iedereen hetzelfde is, kunnen de resultaten door alleen al het gebruik van verschillende materialen enorm verschillen. Kijk maar eens naar deze gehaakte dekens (As we go Stripey blanket van Hannah Owens uit Amerika): hetzelfde patroon maar andere garens, andere kleuren en een ander aantal steken zorgen voor een compleet verschillend eindresultaat! Het patroon voor deze deken heb ik bijvoorbeeld ooit gebruikt om een sjaal te maken, ik heb toen simpelweg het minimum aantal steken gebruikt.

Hier vind je het originele Engelstalige patroon van Hannah:

https://notyouraveragecrochet.com/as-we-go-stripey-blanket/

Hier vind je de Nederlandstalige versie:

https://terraysleven.blogspot.com/p/crochet-along-2014.html

Voor gebreide of genaaide projecten geldt dit natuurlijk net zo goed; je krijgt elke keer hetzelfde stukje patroon als alle andere deelnemers, maar door andere kleuren, andere stoffen of andere afmetingen krijgt iedereen zijn eigen unieke resultaat.

Ook is het een leuke manier om nieuwe technieken te leren. Veel van de steken in bijvoorbeeld de Stripey blanket kende ik nog niet. Maar omdat je elke week een klein stukje van het project te doen krijgt, is de drempel om dat ene patroon te doen niet zo hoog. De tijdsinvestering is elke week klein, dus je kunt er lekker op los oefenen. Het kan makkelijk naast al je andere projecten en bezigheden en het is gewoon heerlijk om je project te zien groeien terwijl je er nauwelijks tijd aan kwijt lijkt te zijn.

Ooit, als ik later groot ben, hoop ik ook eens een handwerk along te organiseren, en uiteraard zijn jullie dan allemaal uitgenodigd!

Groetjes,

Monique.

X

Right Click

No right click