Handwerkles

Dubbelzijdig Tunisch gehaakte pompoen.

Hoogte zonder steeltje is 10 cm, doorsnede 16 cm. En hij is heerlijk zacht! Behalve het steeltje, daar zit chenille draad in. Daardoor kun je het een leuke gedraaide vorm geven.

Dit heb je nodig:

 - Dubbele haaknaald 6 mm

 

- 3 x Scheepjes Chunky monky:

1 x Flame

1 x Deep Orange

1 x Fern

 

Dit is voldoende garen om meerdere pompoenen te haken.

 

- Garennaalden

(Deze naalden zijn ideaal voor dikker garen en door het flexibele oog zijn ze makkelijk ergens doorheen te trekken. De langste naald uit deze verpakking is heel fijn wanneer je door de pompoen heen moet steken.)

-Punnikklosje (Het doorzichtige klosje van Prym is handig omdat je precies kunt zien hoe lang je punnikwerk is)

- Voor 1 pompoen ongeveer 50 / 60 gram vulling.

- Stukje groen chenille draad (je hoeft geen heel pak te kopen, ik verkoop ze per stuk)

- Schaar

Al deze producten zijn los verkrijgbaar in onze webshop. Maar je kunt ook alles in één keer aanschaffen met korting. Dit is het voordeel pakket.

Start met Flame (kleur 1) en haak 25 lossen. Haak een rechthoekige lap Dubbelzijdig Tunisch haakwerk. Deep orange is kleur 2. Haak in totaal 42 rijen. De lap is ongeveer 20 cm breed en 30 cm lang. Als je het begin en eind van het haakwerk stevig vast pakt en het uitrekt (want het is zeer rekbaar) dan kun je uitrekken tot 40 cm.

Je eindigt de laatste rij met een lus in de donkere kleur (Flame). Wissel nu van kleur, gewoon de lichte kleur (Deep orange) door de lus halen en daar mee verder haken. De donkere kleur blijft achter. Haak de eerste en laatste rij aan elkaar met halve vasten (zie foto's en video hier onder). De kant waar de lichte kleur dominant is komt aan de buitenkant. Doordat de donkere kleur op de achtergrond, tussen de rijen, aanwezig is, creëer je een schaduw effect.

Knip de draad af maar laat een lange draad over om mee te naaien. Sluit één van de uiteinden door de draad steeds onder twee draadjes door te halen, helemaal rondom. Doe dit alleen bij de donkere kleur. Dan stevig aantrekken, eventueel nog een aantal keren heen en weer steken om het gat te dichten en dan aan de binnenkant van de pompoen afhechten.

Vul de pompoen stevig op. Maak dan de andere kant ook dicht, op dezelfde manier. Steek de draad vervolgens recht door de pompoen naar de andere kant en trek de draad iets aan. Zo geef je de pompoen de vorm die je wilt. Steek meerdere keren heen en weer. Zet het uiteinde van de draad goed stevig vast met een knoop en hecht helemaal af. Je kunt de uiteindjes in de pompoen weg stoppen.

Punnik een koord (met een open onderkant) van ongeveer 10 cm met Fern. De open onderkant maak je door een opzetlus voor haken te maken en die op één van de pinnen te zetten. Vervolgens wikkel je de volgende pinnen in de vorm van een omgekeerde letter e. Daarna punnik je zoals gebruikelijk. Je kunt zien hoe dit werkt in het artikel Jasje voor een handvat punniken. Knip een stuk chenille draad af dat twee keer zo lang is. Vouw het dubbel en schuif het van onderen ik het gepunnikte koord met de gevouwen kant naar boven (gevouwen kant insteken). Naai de onderkant van het steeltje aan de pompoen. Hecht de draadjes af in het steeltje. Geef het steeltje een gedraaide vorm.

X

Right Click

No right click