Handwerkles

Zoeken

Advertentie

Cookies

Sudoquilt!

Ja, ik heb een nieuw woord bedacht. Een combinatie van sudoku en quilt, om de kunst van het quilt blokken rangschikken te omschrijven.

Het begon allemaal zo: geïnspireerd door Mirte en al haar quiltprojecten, ben ik op YouTube gaan zoeken naar quilt filmpjes. Uiteraard gingen daar mijn handen van jeuken, en dus heb ik (midden in de nacht terwijl ik al lang had moeten slapen omdat ik vroeg op moest voor werk) een snijmat, rolmes, liniaal en twee stoffenpakketjes besteld. Ik wil hiermee niet zeggen dat ik in mijn enthousiasme soms impulsief ben, maar er zit soms niet veel tijd of nadenken tussen het ontstaan van een idee en actie ondernemen.

Een paar dagen later had ik alle stofjes op de grond uitgespreid en ben ik gaan brainstormen. Wel een volle minuut lang. En toen ging het mes erin. Uit de vele filmpjes die ik inmiddels had bekeken, had ik een paar basis technieken in gedachten om te oefenen.

In deze vrij simpele blokken kon ik het meten, snijden, recht naaien en naden strijken oefenen. Ik kwam er al snel achter dat het stiekem best lastig is om diagonale lijnen netjes in de hoekjes te doen eindigen, maar hé, daar oefenen we voor, toch?

En toen kwam het moment om de blokken te rangschikken tot een prettig uitziende deken. Ok. Cool. Doen we even. Toch?

Nou nee. Het zijn in totaal 6X4 blokken, die allemaal “rechtop” moesten blijven (want ieder blok heeft wel een patroontje met een bepaalde richting) , ik wilde geen twee dezelfde patroontjes naast elkaar, maximaal 1 blok met bosdieren per rij èn kolom, en dan ook nog een soort van logisch patroon er in om het niet te druk er uit te laten zien.

Gelukkig doet mijn vriend de laatste tijd veel sudoku's, waarbij je de nummers 1t/m9 in blokjes moet plaatsen zonder dat er twee dezelfde cijfers in een blok, rij of kolom staan. Alsof hij getraind heeft voor het rangschikken van dit project!

En zo zijn we uiteindelijk op deze lay-out uitgekomen:

Oh, en mocht je je tot slot afvragen waarom er muntjes op de lapjes liggen, dat is om te voorkomen dat onze vliegende dinosaurusjes met hun geflapper de stof doen opwaaien en al ons harde gesudoquilt teniet doen. Nu op naar de naaimachine!

Groetjes,

Monique.