Handwerkles

Handoefeningen.

Handwerken is erg leuk. Je bent lekker bezig, creatief, schept iets nieuws. Je bedenkt iets en geeft het vorm of je volgt een patroon en kunt juist je brein een beetje uit zetten. Maar het is vaak ook een hoop gepriegel en een kwestie van uithoudingsvermogen. Een trui heb je doorgaans niet in een uurtje af. Een deken kan weken of maanden duren en vaak heb je kleine details, dunne naalden en fijne draden om uren lang vast te houden. Als het project eenmaal af is, is dit het allemaal waard, toch? Maar je handen vinden het helemaal niet erg dat ze even rust krijgen, ontspannen en een warme kop thee mogen vasthouden.

Onze handen krijgen het in ons dagelijks leven zwaar te verduren. Probeer eens een uur je handen, of alleen je dominante hand niet te gebruiken. Dan merk je pas goed hoe veel je ze eigenlijk nodig hebt. Ik leerde dit helaas op de middelbare school toen ik door het vele schrijven en een familietrekje van zwakke handen (reuma) veel last van m’n handen kreeg en ik vooral mijn rechterhand en pols zo veel mogelijk probeerde te ontzien.

Haren kammen, tanden poetsen, veters strikken, ritsen sluiten, een kop thee vast houden, met je huisdier spelen, huiswerk, handwerk, typen, muizen, koken...

Als je lekker bezig bent met je project dan wil je graag door, door, door! Eigenlijk weet je wel dat je regelmatig rust moet houden, maar laten we eerlijk zijn; wie doet dat nou? In elk geval vast niet voldoende. Omdat ik echter uit eigen ervaring weet hoe vervelend het kan zijn om met overbelaste handen/polsen/pezen rond te lopen, heb ik een paar handoefeningen uitgezocht die echt helpen, samen met voldoende rust uiteraard.

1. Houd je handen ontspannen omhoog. Schud ze omlaag alsof je waterspetters van je vingers schudt. Herhaal dit een paar keer om ze los te maken en spanning uit je vingers te schudden.

Handoefeningen01

2. Maak vuisten, niet te strak, en spreid je vingers dan zo wijd mogelijk. Herhaal dit ook een paar keer om de vingers te strekken.

Handoefeningen02

3. Vouw je vingers in elkaar, alsof je gaat bidden, en rol je polsen. Draai ze als het ware om elkaar heen terwijl je handen elkaar vasthouden.

Handoefeningen03

4. Houd je platte handen en vingers tegen elkaar, alsof je jezelf een high five geeft, en duw. Laat weer los, nog wel met de handen tegen elkaar maar zonder de druk. Duw vervolgens je handpalmen weer strakker tegen elkaar aan. Doe dit een paar keer om je vingers en polsen te strekken.

Handoefeningen04

Ik vind het fijn om dan m’n handen langs mijn lichaam te laten hangen en los te schudden, en dan even te ontspannen door met beide handen een kop thee vast te houden. Daarna kan ik weer lekker verder. Hopelijk helpen deze tips jullie ook!

Groetjes,

Monique.

X

Right Click

No right click