Handwerkles

Wat is breien?

Breien is een handwerktechniek waarbij je gebruik maakt van een draad en minimaal twee puntige naalden. Door lussen te maken en van de linker naar de rechter naald te werken, maak je een zeer rekbaar weefsel voor bijvoorbeeld sokken, truien, sjaals, maar ook dekens, kussens en knuffels. Door de rechternaald op verschillende manieren in de lussen op de linker naald te steken, of de draad op een net andere manier om je naald te slaan, kun je prachtige variaties in je breiwerk aanbrengen. Ook het meerderen en minderen van steken kan mooie effecten opleveren. Je kunt op twee naalden breien of op meerdere, waarbij de naalden aan beide kanten een punt hebben (vaak voor sokken gebruikt). Ook zijn er rondbreinaalden, waarbij de twee naalden verbonden zijn met een kabel van een specifieke lengte, om bijvoorbeeld het lijf van een trui aan een stuk te kunnen breien.

Maar met slechts twee basissteken (recht en averecht) kun je door deze twee af te wisselen al eindeloos veel patronen maken!


In het Hoofdmenu aan de linker kant op deze website kun je kiezen uit breiles, breisteken en breipatronen.

In het hoofdstuk breiles zal met behulp van video en geschreven tekst met foto’s de basis van het breien worden uitgelegd. Verschillende zaken die aan bod zullen komen zijn: steken opzetten, recht en averecht breien, meerderen en minderen, kleur wisselen en afkanten.

In het hoofdstuk breisteken vind je een verzameling verschillende breisteken die ook weer met behulp van foto’s en video duidelijk worden uitgelegd.

In het hoofdstuk patronen vind je verschillende breipatronen voor beginners. Dit zijn simpele projecten die leuk zijn om te maken en goed om de basis mee te oefenen.

Veel plezier met breien!

 

X

Right Click

No right click