Handwerkles

Zoeken

Advertentie

Cookies

Verschillende vormen.

Er bestaan verschillende soorten en vormen flower looms. De meest voorkomende en meest gebruikte is de cirkelvormige variant. Maar je kunt ook vierkanten, rechthoeken en driehoeken maken of verschillende vormen in één bloem combineren. Het voordeel van de Opry Flower loom is dat er diverse vormen in de set zitten dus je kunt eindeloos variëren.

Het wikkelen van andere vormen werkt over het algemeen hetzelfde als het wikkelen van een ronde vorm, je kunt in lagen of plat wikkelen. Meer informatie over wikkelen vind je in het artikel De blaadjes wikkelen. Je kunt ook maar een deel van de vorm / pinnen gebruiken. Dan werkt het wikkelen iets anders.

Hier onder laat ik verschillende ideeën zien. Dit is bij lange na niet alles wat mogelijk is. Ik raad je aan om zelf dingen uit te proberen en nieuwe vormen te ontdekken.

Cirkel.

Cirkel01 In de Opry flower loom set zitten drie verschillende maten cirkels. De grootste heeft 24 pinnen, de middelste heeft ook 24 pinnen en de kleinste heeft 12 pinnen.
Cirkel02 Deze bloem is gemaakt met alle drie de maten tegelijk op de basis. Wikkelen van groot naar klein.
Cirkel03 Hier zie je drie maten bloemen naast elkaar, zo krijg je een beeld van de maatverhouding.
   

Vierkant.

Vierkant01 In de set zitten twee verschillende maten vierkanten. Een grote met 32 pinnen en een kleine met 16 pinnen.
Vierkant02 Groot vierkant met een randje vasten er omheen gehaakt.
Vierkant03 Vier kleine vierkantjes, met een randje van vasten er omheen gehaakt. Daarna met vasten aan elkaar vast gehaakt. Hier zie je de voorkant.
Vierkant04 Dit is hetzelfde lapje als hier boven maar dan de achterkant. Je ziet duidelijk de vasten waarmee de lapjes aan elkaar gehaakt zijn.
Vierkant05 Hier zijn een groot en een klein vierkant samen gebruikt in één bloem. Zet beide vierkanten op de basis, wikkel eerst het grote vierkant en daarna de kleine. Zet het midden vast. Als laatste zijn er vasten omheen gehaakt.
Vierkant06 Deze vierkante bloem is gemaakt van papiergaren. Dit stugge materiaal blijft mooi in vorm staan als het van de loom af is.
   

Zeshoek (hexagon).

Zeshoek01 In de set zit één middelgrote zeshoek met 18 pinnen.
Zeshoek1 De blaadjes van de zes hoeken zijn iets langer dan de blaadjes daar tussenin.
Zeshoek2 Zet het midden vast, op welke manier je dat doet maakt niet uit.
Zeshoek3 Wanneer je de bloem van de loom afhaalt zie je nogsteeds heel duidelijk de zeshoekige vorm.
   

 Driehoek.

Driehoek1 Je kunt een kleine driehoekige vorm maken met behulp van de middelgrote en kleine cirkel.
Driehoek2

Wikkel de draad op sommige plaatsen om de buitenste pin (dit worden de drie hoeken) en op sommige plaatsen om de pin van de midden cirkel.

Ik ben rechts van de pin midden onder begonnen (midden boven blad is als eerste gemaakt) en ik heb tegen de klok in gewikkeld.

Driehoek3 Zet het midden vast.
Driehoek4 Drie grote blaadjes zijn de drie hoeken, drie kleine blaadjes er tussenin.
   

 Kwart cirkel.

Kwart1 Gebruik de middenpin als extra hulpstuk.
Kwart2

Wikkel een kwart van je vorm. Knoop vervolgens de begin- en einddraad aan elkaar op de plek waar de middenpin zit. Steek daarna, met behulp van een kleine borduurnaald, één van de uiteindjes strak langs de middenpin door alle lusjes. Maak als laatste nog een knoopje met het andere uiteindje. Nu zit het midden goed aan elkaar maar de bloem heeft nog geen stevigheid.
Maak een aantal rijen stiksteeks om de bloem meer stevigheid te geven. Doe dit terwijl de bloem nog op de loom zit.

Kwart3 Hecht alle draadjes af en/of knoop ze samen als een soort bloemknop aan de onderkant van de bloem.