Handwerkles

Wat is Freeform handwerken?

Freeform is de Engelse term voor vrije vorm. Bij deze vorm van handwerken kun je haak-, brei-, weef- macramé- of andere steken gebruiken zonder een vast patroon te volgen. Je improviseert gaande weg wat je doet, waardoor een heel speels en creatief project ontstaat. Ook versieringen met kralen of borduurwerk kun je in je freeform verwerken; laat je fantasie de vrije loop!

Ondanks dat er geen regels zijn, is het handig als je een aantal basis technieken onder de knie hebt. Hierdoor kun je eindeloos variëren. Hoewel natuurlijk niets moet, zie je vaak dat vormen als schelpen, waaiers, cirkels en spiralen of bloemen terugkomen in een freeform werk.

Variatie kun je trouwens ook aanbrengen door het gebruik van verschillende garens; speel met kleur, textuur, dikte en fantasiegarens. Een mooie manier om van je restjes af te komen.

Je kunt ieder soort project maken dat je wilt; tassen, kledingstukken, lappen om aan de muur te hangen... Door kleinere lapjes (scrumbles genaamd) te maken en deze later aan elkaar te bevestigen kun je allerlei projecten maken. Ook kun je een bestaand object als mal gebruiken, bijvoorbeeld door om een tas heen te werken. Zo heb je een beetje een richtlijn voor de uiteindelijke vorm.

We zouden uren door kunnen gaan over de mogelijkheden, maar probeer het vooral eens zelf: ga lekker aan de haak/brei/boorduur/weef/macramé... en speel met lay outs en combinaties. Doe lekker waar je zin in hebt, en maak er iets moois van!


In het Hoofdmenu aan de linker kant van deze website kun je kiezen uit lessen en inspiratie.

In het hoofdstuk lessen laat ik zien wat patches en scrumbles zijn, welke vormen en steken veel gebruikt worden en hoe je het werk extra kunt versieren.

In het hoofdstuk inspiratie laat ik zien wat ik heb gemaakt en zal ik vertellen hoe ik te werk ben gegaan.

Heel veel plezier met freeform!

 

X

Right Click

No right click