Handwerkles

Haaknaalden + omrekentabel.

Haaknaalden worden van verschillende materialen gemaakt zoals plastic, hout, bamboe, metaal, aluminium e.d. Tegenwoordig worden er ook haaknaalden gemaakt met een handgreep. Die zijn over het algemeen makkelijker vast te houden. Probeer verschillende soorten haaknaalden uit en kijk welke jij het plezierigst vindt werken.

Er zijn tevens allerlei speciale haaknaalden verkrijgbaar zoals Tunische haaknaalden, dubbele haaknaalden (dus met aan 2 kanten een haakje) en ergonomische haaknaalden.

De meest gangbare haaknaald is gemaakt van aluminium en is in heel veel verschillende maten verkrijgbaar. Het haakje is omgebogen of ingesneden en ze hebben een platte greep/duimsteun.

Metalen (staal) haaknaalden zijn dun met een klein haakje. Deze naalden zijn geschikt voor het werken met dunne katoenen garens.

Plastic haaknaalden zijn in allerlei kleuren, maten en soorten verkrijgbaar. Ze zijn licht en voelen warm aan. Nadeel is dat ze sneller breken als andere haaknaalden.

Tunische haaknaalden zijn eigenlijk breinaalden met een haakje. Ze zijn lang en hebben geen verdikking/handgreep.

Dubbele Tunische haaknaalden zijn haaknaalden met aan 2 kanten een haakje in dezelfde maat. Je kunt er mee Tunisch rond haken, Dubbelzijdig Tunisch haken (met meerdere kleuren) en ze worden vaak gebruikt voor Guimpe haakwerk.

Ergonomische haaknaalden hebben een grotere, bijzondere handgreep. Deze handgreep helpt je om de haaknaald in de goede houding vast te houden. Dit kan voor mensen met spier- en gewrichtsklachten heel plezierig werken.

Haaknaalden met een handgreep zijn makkelijker vast te houden dan gangbare haaknaalden. Ze zijn in veel maten en in complete sets verkrijgbaar.

Deze haaknaalden verkopen wij in onze webshop. Ze zijn licht en liggen fijn in de hand. Prima kwaliteit voor een mooie prijs.


Omrekentabel voor haaknaalden.

Er bestaan verschillende maataanduiding voor haaknaalden, hier onder de meest gebruikte. De VS maten zijn ongeveer, er bestaat geen exacte metrische equivalent. Daardoor kan het schema hier onder iets verschillen van omrekentabellen in haakboeken of op andere websites.

Als je nogal strak haakt is het aan te raden een iets dikkere haaknaald te gebruiken dan in een patroon wordt vermeld. En omgekeerd, wanneer je heel los haakt kun je een dunnere haaknaald gebruiken. Haak eerst een proeflapje om te zien wat het resultaat is en om de steekverhouding te meten voor je aan een patroon begint.

 EU / metriek

 Verenigde staten

 Engels

 0,6 mm

 14 staal

 -

 0,75 mm

 12 staal

 -

 1,0 mm

 11 staal

 -

 1,5 mm

 8 staal

 -

 1,75 mm

 6 staal

 -

 2,0 mm

 B/1

 14

 2,5 mm

 C/2

 12

 3,0 mm

 D/3

 10

 3,5 mm

 E/4

 9

 4,0 mm

 F/5

 8

 4,5 mm

 G/6

 7

 5,0 mm

 H/8

 6

 5,5 mm

 I/9

 5

 6,0 mm

 J/10

 4

 6,5 mm

 -

 3

 7,0 mm

 K/10,5

 2

 8,0 mm

 L/11

 -

 9,0 mm

 M/13

 -

 10,0 mm

 N/15

 -

 12,0 mm

 O/P13

 -

 15,0 mm

 Q

 -

 20,0 mm

 S

 -

 

X

Right Click

No right click