Handwerkles

Vlieseline en Vliesofix

Vlieseline is een merknaam voor een binnen voering of (plak)vlies die op textiel wordt gestreken of vastgenaaid, om deze een bepaalde stevigheid te geven. De merknaam is dermate bekend geworden, dat deze in het algemeen gebruikt wordt voor alle soorten van versteviging of binnen voering van textiel.

Vlieseline is in verschillende diktes te koop. Er is een witte variant voor op lichte stoffen en een grijze / zwarte variant voor op donkere stoffen. Vaak zit aan één kant een lijm laag die je op de achterkant van de stof legt. Vervolgens strijk je het er op vast. Verschillende soorten en merken hebben andere strijkadviezen dus lees altijd de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Soms staat die informatie ook op de rand van de vlieseline.

Er bestaat ook vlieseline band.


Vliesofix is een lijm vlies op papier (bondaweb). Op de papier kant kun je tekenen met potlood of pen. Vervolgens knip je het grof uit, ruim om de tekening heen. Dan strijk je het op de achterkant van de stof met de papier kant naar boven en de lijm laag naar beneden (op de stof). Zet je strijkijzer op een gemiddelde temperatuur (twee stippen) en gebruik geen stoom. De lijm smelt snel, strijk niet langer dan 5 seconden. Laat het afkoelen. Knip nu de getekende afbeelding uit en haal vervolgens de papier laag er vanaf. Leg je applicatie met de lijm kant naar beneden op de plek waar je ‘m wilt hebben. Leg daar een vochtige, schone doek overheen (een oude theedoek is hiervoor zeer geschikt). Strijk nu, met lichte druk, de applicatie vast. Geef de lijm heel even de tijd om te smelten, laat de strijkbout 10 seconden op iedere plek staan. Het vocht uit de doek zorgt voor een klein beetje stoom dat helpt om de twee stof delen goed aan elkaar te hechten. Het hete strijkijzer op de vochtige doek kan een sissend geluid veroorzaken. Dit kan geen kwaad.

Van dit product zijn verschillende varianten / merken te koop. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: Wonder under, Heat ’n bond en Steam a seam. Sommige soorten / merken bieden verschillende diktes aan, te gebruiken bij dunne of dikke stoffen met verschillende sterktes.

Er bestaat ook vliesofix band. Dit product is heel erg handig voor zomen.

X

Right Click

No right click