Handwerkles

Patchwork en quilten zijn nauw met elkaar verbonden maar niet hetzelfde.

Wat is patchwork?

Patchwork is de handwerktechniek waarbij verschillende lapjes (patches) stof aan elkaar worden genaaid om een nieuw geheel te vormen. Door verschillende kleuren, vormen en dessins met elkaar te combineren, kunnen bijzondere en complexe patronen worden gemaakt. Het naaiwerk kan met de hand of met de machine worden gedaan.

Wat is quilten?

Quilten is het doorstikken van meerdere lagen stof om zo een dikke deken (een quilt) te maken. Doorgaans is de bovenste laag een patchwork, een opvallend patroon of figuur gemaakt met diverse lappen stof. De middelste laag is de vulling, die van wol, katoen, polyester of en mengeling van materialen kan bestaan. De achterkant is soms een patchwork (hoewel doorgaans minder ingewikkeld), maar vaak gewoon een lap stof. Deze drie lagen samen noemt met wel een quilt-sandwich.

Het doorstikken of quilten kan zowel met de hand als met de naaimachine gedaan worden. Ook zijn er speciale quilt machines, speciaal voor grote werken.

Quilten kan met recht gestikte lijnen, golven, of met enorm ingewikkelde patronen. Deze prachtige gestikte tekeningen worden vaak uit de vrije hand genaaid, ook wel free motion quilten genoemd.


In het Hoofdmenu aan de linker kant van deze website kun je onder Patchwork en quilt doorklikken naar Patchwork. Daar leer je alle technieken die je kunt gebruiken om patchwork te maken en vind je meer informatie over benodigde materialen. Ook kun doorklikken naar quilten. Daar vind je lessen over hand- en machinaal quilten en Free motion quilten. Tevens vind je daar meer informatie over benodigde materialen.

Heel veel plezier met het maken van patchwork en/of het quilten!

 

X

Right Click

No right click