Handwerkles

Zoeken

Advertentie

Cookies

Kerstbal.

Kerstbal punniken.

 Materiaal:

- Styropor (piepschuim) bal.

- Gepunnikt koord (een aantal meters, liever te lang dan te kort). ByClaire sparkle is een leuk garen om hier voor te gebruiken.

- Lijm (witte hobbylijm/textiellijm of iets dergelijks).

- Schaar.

- Scherpe naald met klein oog.

- Naald met een stompe punt.

- Kerstbalhaakje.

 

Steek de begindraad van het koord, met behulp van de scherpe naald, schuin door de styropor bal. Lijm de draad en het begin van het gepunnikte koord vast. Laat het even drogen. Knip de rest van de draad af.

Lijm het koord in een spiraal op de bal. Smeer steeds een klein stukje van de bal in met lijm en plak het koord vast.

Als je nog maar een klein gaatje over hebt knip je het koord af op zo’n 2 a 3 cm vanaf de bal. Haal de pluisjes weg en zoek het uiteinde van de draad. Trek het koord uit tot het de juiste lengte heeft, zodat het in het gaatje past. Steek de draad, met behulp van de naald met stompe punt, door de 4 lusjes van het punnikwerk en trek de draad aan. Knip de draad af op ongeveer 1 cm vanaf het koord. Lijm het uiteinde op de bal.

Steek een kerstbalhaakje door het gepunnikte koord. Doe dit aan de kant waar je bent begonnen want daar zit het koord het stevigste vast omdat de draad daar door de bal gestoken is.

De kerstbal op de foto’s hier boven is gemaakt met een styropor bal met een doorsnede van 6 cm. Ik heb in totaal ongeveer 2 meter gepunnikt koord gebruikt om de bal te bedekken. In het filmpje hier onder gebruik ik een bal met een doorsnede van 7 cm. Ik heb toen het koord niet gemeten maar het zal dus rond de 2,5 a 3 meter zijn geweest.